logo logo
slider image

bio Kasza gryczana palona

Kasza gryczana palona

Kasza gryczana ( hreczana ) nie zalicza się do zbóż ( jak np.. Kasza jęczmienna czy manna). Drobne brązowe ziarenka o trójkątnyh bokach są owocem niewielkiej, dorastającej do 60 cm rośliny wydającej pachnące kwiaty barwy białej. Kasza gryczana jest jest świetnym żródłem białka, które jest lepiej przyswajalne niż to pochodzące ze zbóż. Kasza gryczana palona i prażona to dokładnie to samo, czyli kasza, która została poddana wcześniejszej obróbce cieplnej. Dzięki temu procesowi, staje się ona bardziej aromatyczna, jednak prażenie dodaje jej charakterystycznej goryczki.

  • SPOSÓB PRZYGOTOWANIA / STOSOWANIA:

Gotujemy kasze na małym ogniu w dwa razy większej ilości wody. Przed gotowaniem warto ją jedynie przepłukać na sitku pod bieżącą wodą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 12-15 min.

Dostępne w opakowaniach:

  • 400g
  • 800g
  • 1,5kg

Niższa cena za większą gramaturę