logo logo
slider image

bio Kasza jaglana

Kasza jaglana

Kasza jaglana, jagły – kasza z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Słowo pochodzi od prasłowiańskiego wyrazu, który oznacza „proso”. Kasza jaglana to najstarsza z kasz. Jej regularne spożywanie ma bardzo korzystne działanie na nasz organizm. Ma dużo łatwo przyswajalnego białka. Jest lekkostrawna i naturalnie bezglutenowa. Kasza jaglana jako jedyna z kasz jest zasadotwórcza dzięki czemu wyrównuje nadmiar produktów kwasotwórczych obecnych w codziennej diecie (nabiał, pieczywo, cukier, mięso).

  • SPOSÓB PRZYGOTOWANIA / STOSOWANIA:

Gotujemy kasze na małym ogniu w dwa razy większej ilości wody lub mleka. Przed gotowaniem warto ją jedynie przepłukać na sitku pod bieżącą wodą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 20-25 min.

Dostępne w opakowaniach:

  • 400g
  • 800g
  • 1,5kg

Niższa cena za większą gramaturę