Have a question?
+48 780 526 908

Top 5 Przepisów na Posiłki z Płatkami Migdałowymi

Płatki migdałowe to wszechstronny składnik, który dodaje smaku, tekstury i wartości odżywczych wielu potrawom. Mogą być używane zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych, stanowiąc idealny dodatek do śniadań, deserów, sałatek i dań głównych. Oto pięć wyjątkowych przepisów, które pokażą, jak wszechstronne mogą być płatki migdałowe w kuchni.

1. Granola z Płatkami Migdałowymi

Ingredients:

– 2 szklanki płatków owsianych

– 1 szklanka płatków migdałowych

– 1/2 szklanki suszonych owoców (np. rodzynki, żurawina)

– 1/4 szklanki miodu lub syropu klonowego

– 1/4 szklanki oleju kokosowego

– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

– 1/2 łyżeczki cynamonu

– Szczypta soli

Instructions:

  1. Rozgrzej piekarnik do 150°C.
  2. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, płatki migdałowe, suszone owoce, cynamon i sól.
  3. W rondelku podgrzej miód (lub syrop klonowy) z olejem kokosowym, aż się rozpuszczą. Dodaj ekstrakt waniliowy.
  4. Wlej płynną mieszankę do suchych składników i dokładnie wymieszaj.
  5. Rozłóż równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz przez 25-30 minut, mieszając co 10 minut, aż granola będzie złocista.
  7. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie przechowuj w szczelnym pojemniku.

2. Sałatka z Płatkami Migdałowymi i Truskawkami

Ingredients:

– 120 g mieszanki sałat (rukola, szpinak, sałata lodowa)

– 150 g truskawek, pokrojonych w plasterki

– 50 g płatków migdałowych, podprażonych

– 30 g sera feta, pokruszonego

– 20 g czerwonej cebuli, cienko pokrojonej

– 60 ml oliwy z oliwek

– 2 łyżki octu balsamicznego

– 1 łyżka miodu

– Sól i pieprz do smaku

Instructions:

  1. W dużej misce połącz mieszankę sałat, truskawki, płatki migdałowe, ser feta i czerwoną cebulę.
  2. W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz.
  3. Polej sałatkę dressingiem tuż przed podaniem i delikatnie wymieszaj.

3. Pieczony Łosoś w Migdałowej Panierce

Ingredients:

– 4 filety z łososia

– 1 szklanka płatków migdałowych, drobno posiekanych

– 1/2 szklanki bułki tartej

– 2 łyżki parmezanu, startego

– 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego

– 1 cytryna

– 1 jajko

– Sól i pieprz do smaku

Instructions:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. W misce wymieszaj posiekane płatki migdałowe, bułkę tartą, parmezan, koperek, sól i pieprz.
  3. W innej misce roztrzep jajko.
  4. Filety z łososia posól, popieprz i zanurz w jajku, a następnie obtocz w migdałowej mieszance.
  5. Ułóż filety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz przez 15 minut, aż łosoś będzie upieczony na złoty kolor.
  7. Podawaj z plasterkami cytryny.

4. Deser Jogurtowy z Płatkami Migdałowymi i Miodem

Ingredients:

– 2 szklanki jogurtu greckiego

– 1/2 szklanki płatków migdałowych

– 1/4 szklanki miodu

– 1 szklanka świeżych owoców (np. jagody, maliny)

– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Instructions:

W misce wymieszaj jogurt grecki z ekstraktem waniliowym.

Rozdziel jogurt do miseczek.

Posyp każdą porcję płatkami migdałowymi i świeżymi owocami.

Polej miodem tuż przed podaniem.

5. Pieczone Bakłażany z Migdałową Kruszonką

Ingredients:

– 2 bakłażany, pokrojone w plastry

– 1/2 szklanki płatków migdałowych, drobno posiekanych

– 1/4 szklanki bułki tartej

– 1/4 szklanki oliwy z oliwek

– 2 ząbki czosnku, posiekane

– 1 łyżka świeżego tymianku, posiekanego

– Sól i pieprz do smaku

Instructions:

Piecz przez 20-25 minut, aż bakłażany będą miękkie i złociste.

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Plastry bakłażana posól i odstaw na 10 minut, aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie osusz papierowym ręcznikiem.

W misce wymieszaj posiekane płatki migdałowe, bułkę tartą, czosnek, tymianek, sól i pieprz.

Plastry bakłażana posmaruj oliwą z oliwek, a następnie obtocz w migdałowej kruszonce.

Ułóż plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

OURS PRODUCTS

CHECK ALSO