Masz pytanie?
+48 780 526 908

Gryczanka z kiwi i prażonym słonecznikiem.

Składniki:

  • Kasza gryczana 50g ¼ szklanki
  • Cynamon mielony 2g do smaku
  • Kiwi 75g 1 sztuka
  • Banan 60g ½ sztuki
  • Kakao 10g 1 łyżka
  • Mleko 1,5% tłuszczu 125ml ½ szklanki
  • Nasiona słonecznika 15g 1½ łyżki

Sposób przygotowania:

  • Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, zblendować na mus z
  • bananem i ciepłym mlekiem, kakao i cynamonem. Słonecznik podprażyć na suchej patelni do
  • zarumienienia. Przygotowany mus przystroić plasterkami kiwi i posypać prażonym
  • słonecznikiem.


Właściwości:
Kasza gryczana jest bogatym źródłem białka, które jest lepiej przyswajalne przez
organizm człowieka niż inne ziarna zbóż. Gryka składa się głównie ze skrobi, w
większości skrobi opornej, nie ulegającej trawieniu, która jest także składnikiem błonnika
pokarmowego. Obfituje w składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, magnez, miedź, bor,
jod i cynk, korzystnie wpływając na układ odpornościowy i krwionośny. Potas pomaga
leczyć nadciśnienie, natomiast żelazo wspomaga w walce z anemią. Kasza gryczana to
przede wszystkim źródło witamin z grupy B (B1, B2, B3 i B6). To właśnie one wspomagają
prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i wzmacniają odporność.


Nasiona słonecznika są bogatym źródłem witaminy E, dostarczają także witamin z
grupy B, w tym kwasu foliowego, a także znajduje się w nich wapń, potas oraz fosfor,
żelazo i magnez. W pestkach słonecznika znajdują się także wielonienasycone kwasy
tłuszczowe, szczególnie te należące do grupy omega 6. Są bardzo potrzebne do
odbudowy układu odpornościowego. Ponadto są źródłem błonnika pokarmowego. Pestki
słonecznika zawierają fitosterole, które zapobiegają gromadzeniu się cholesterolu frakcji
LDL w naczyniach krwionośnych, zapobiegając rozwojowi miażdżycy.


Cynamon mielony w swoim składzie zawiera witaminę A, B6, C, K, kwas foliowy, a także
wapń, fosfor, żelazo, cynk oraz magnez. Służy jako środek leczniczy przy zwalczaniu
chorób układu pokarmowego m.in. przy walce ze zgagą, wrzodach, braku łaknienia,
biegunkach oraz wzdęciach. Ponadto pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci,
wspomagając wchłanianie składników odżywczych z pożywienia. Cynamon reguluje
także poziom cholesterolu we krwi, obniża poziom glukozy, zapobiega gromadzeniu się
frakcji LDL w naczyniach krwionośnych, działając antymiażdżycowo. Cynamon wykazuje
właściwości przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, przeciwbólowe, zwalczające pasożyty
skóry, układu pokarmowego, wspierając układ odpornościowy w walce z infekcjami.

NASZE NOWOŚCI

Przeczytaj również