Składniki:
- Jogurt naturalny (roślinny) 200g 1 szklanka
- Banan 100g mała sztuka
- Mango 80g ¼ sztuki
- Nasiona chia 10g 1 łyżka
- Wiórki kokosowe 10g 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Jogurt wymieszać z nasionami chia i wiórkami kokosowymi. Odstawić do lodówki na
dwie godziny. Mango i banana zmiksować blenderem. Następnie musem polać jogurt.
Właściwości:
Nasiona chia charakteryzują się wysoką zawartością błonnika pokarmowego oraz są
źródłem białka, dlatego stanowią cenne źródło zróżnicowanej diety. Ponadto cechują się
wysoką zawartością wielonasyconych kwasów tłuszczowych omega – 3, do których
należy kwas linolenowy (ALA). Kwas linolenowy pomaga w utrzymaniu
prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje przy
spożywaniu 2g ALA dziennie.
Wiórki kokosowe są bogate w minerały, takie jak żelazo, magnez, potas, fosfor, miedź i
cynk, wpływając na stan kości i zębów, witaminy E, C oraz z grupy B, wspierających układ
odpornościowy i zdrowy stan skóry. Ponadto regulują pracę układu nerwowego. Zawarty
w nich błonnik wspomaga trawienie, zapewnia uczucie sytości, a także naturalne oleje,
które zapewniają zdrowy i zrównoważony rozwój.