Składniki:
- Kasza jaglana 50g 3 łyżki
- Pasta orzechowa crunchy 50g 2 ½ łyżki
- Syrop z agawy 10g 1 płaska łyżka
- Kakao 10g 1 łyżka
- Mleko kokosowe 100ml ¼ szklanki
- Orzechy laskowe łuskane 10g 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą, a następnie ugotować zgodnie z przepisem na
opakowaniu. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać pozostałe składniki poza kakao i orzechami, i
zmiksować blenderem na gładki krem. Do połowy dodać kakao i ponownie zmiksować. Krem
przełożyć warstwowo do pucharka, posypać posiekanymi orzechami.
Właściwości:
Kasza jaglana jest jednym ze zbóż, które zawiera znaczne ilości witamin z grupy B
(witaminę B1, B2, B3, B6, B9) oraz witaminę E, która wzmacnia ściany naczyń
krwionośnych i działa ochronnie na erytrocyty. Ponadto zawiera wiele minerałów, m.in.
fosfor, żelazo, cynk, miedź oraz mangan. Stanowi źródło białka, węglowodanów,
magnezu i krzemu, pozytywnie wpływający na stan skóry, paznokci oraz włosów. Kasza
jaglana zawiera niewielkie ilości błonnika pokarmowego, dlatego wykorzystywana jest w
diecie lekkostrawnej. Lecytyna zawarta w kaszy, pomaga w obniżeniu poziomu
cholesterolu całkowitego i trójglicerydów we krwi.
Pasta orzechowa wykonana jest z orzechów arachidowych, bogata jest w nienasycone
kwasy tłuszczowe, które regulują poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko
chorób serca. Zawarty w paście orzechowej błonnik, reguluję stężenie glukozy, poziom
cholesterolu całkowitego i trójglicerydów. Ponadto stymuluje perystaltykę jelit. Bogata
jest także w witaminy z grupy B i składniki mineralne wspierające pracę mózgu i układu
odpornościowego. Co więcej, jest źródłem pełnowartościowego białka roślinnego,
świetnie sprawdzającego się w diecie wegańskiej.
Syrop z agawy może być doskonałym zamiennikiem tradycyjnego cukru, ze względu na
zawartość wielu pożytecznych składników m.in. inuliny, która jest naturalnym
prebiotykiem, wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego, zapobiega zaparciom.
Orzechy laskowe są bogate w witaminy z grupy B (witaminę B1, B2 i kwas foliowy) oraz
witaminę E i polifenole np. kwas galusowego, kwercetyny, apigeniny, które mają
właściwości przeciwutleniające – usuwają wolne rodniki. Wśród składników
mineralnych zawartych w orzechach laskowych wyróżniają się pod względem ilości:
żelazo, magnez, potas, cynk, fosfor i wapń. Mają bogaty profil tłuszczowy, a są to kwasy
jednonienasycone i wielonienasycone. Spośród orzechów mają najwyższą zawartość
kwasu oleinowego.